Generel information

Formålet med denne side er at dokumentere den kollektive trafiks udvikling i Odense siden 1911. Dette år var begyndelsen på sporvejsdriften som i mere end 40 år tjente odenseanerne trofast. Efter afslutningen på 1. Verdenskrig 1914 - 1918, som havde fremmet motorteknologien, dukkede rutebilerne op.

I 1923 startede således et privat selskab bybuskørsel sideløbende med sporvejen, hvor kommunen sad på hovedparten af aktierne. Dette private bybusselskab startede et rutebilselskab i 1927. Rutebilselskabet og andre rutebiler påførte banerne en alvorlig konkurrence, hvor banerne svarede igen med de såkaldte stationsruter både på Nordfyn og på Sydfyn. 

I 1932 fik DSB en ny generaldirektør som ikke var bange for at gå ind i rutebilbranchen, gerne i samarbejde med privatbanerne, hvilket de også gjorde. Desuden gik privatbanerne også ind i rutebilbranchen med egne ruter. Dette skete ved at overtage materiel og personale, herunder de hidtidige ejere. På den måde blev det private bybusselskabs direktør også driftsleder for rutebilerne ved DSB, som han var indtil 1949.

Denne side handler hovedsageligt om den lokale kollektive trafik i Odense, men rutebilerne kan der ikke ses bort fra. Udviklingen indenfor rutebilerne fra opstarten i mellemkrigsårene og frem til 1949 og 1966, hvor privatbanerne enten blev overtaget af DSB eller blev nedlagt, vil også blive behandlet her. For tiden derefter henvises der til T. R. N. Martens Homepage.

Som følge af at der er sket ændringer på området i forbindelse med strukturreformen af 2007, vil der fra den 24. august 2008 være radikale ændringer af de regionale ruter på Fyn. Med to undtagelser vil alle ruter til/fra Odense få nye linjenumre og samordnet med de eksisterende bybuslinjer. Rutebilstationen i Odense vil fra samme dato derfor ikke mere at finde i køreplanerne, da alle busser mødes på busterminalen ved Odense Banegård Center.

Ved at klikke på et af linkene i panelet til venstre, kan man komme videre til enten Odense, Rutebiler, Links, Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm og web-masterens hjemmeside. Desuden skal der gøres opmærksom på at denne side har en facebook-gruppe af samme navn og den findes her (Åbner i nyt vindue)

Tommy Rolf Nielsen Martens

Web-master